Πριν την έγκριση της  επίσκεψή σας

Δείτε τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Κ.Π.Ε.  και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στα εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα των μαθητών σας. Συμπληρώστε την αίτησή σας και προωθήστε την στον υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης στην οποία ανήκετε. Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής θα μας διαβιβάσει την αίτησή σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να προγραμματίσουμε την ημερομηνία της επίσκεψής σας. Λάβετε υπόψη σας ότι η παραπάνω διαδικασία πραγματοποιείτε σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάθε σχολική χρονιά η οποία ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Πριν την επίσκεψή σας

Παρακαλούμε κατά την επικοινωνία σας μαζί μας ενημερώστε μας εάν κάποιοι από τους μαθητές σας είναι παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες. Δυστυχώς το κτίριο του Κ.Π.Ε.   δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ανάγκες μαθητών που κάνουν χρήση αναπηρικής καρέκλας. 

Εάν χρειαστεί να ακυρώσετε την προγραμματισμένη επίσκεψή σας παρακαλούμε ενημερώστε μας έγκαιρα ώστε να δοθεί η ευκαιρία επίσκεψης στο Κέντρο σε κάποιο άλλο σχολείο που έχει εκδηλώσει αυτή την επιθυμία.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες των Προγραμμάτων

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Π.Ε. ακολουθούν τις αρχές της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου ώστε οι μαθητές/τριες να έχουν ενεργή συμμετοχή σε όλη τη διάρκειά τους.

Για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή των παιδιών και την εξοικονόμηση χρόνου, θεωρούμε σκόπιμο να έχετε συζητήσει και αποφασίσει μαζί τους τον χωρισμό τους σε έξι μικτές ομάδες των 4-5 ατόμων (φύλλο, ενδιαφέροντα, δεξιότητες) πριν την επίσκεψή σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ενημερώστε τα παιδιά ότι κατά την επίσκεψή τους στο Κ.Π.Ε. θα χωριστούν σε ομάδες με τυχαίο τρόπο. 

Δραστηριότητα Μελέτης Πεδίου

Όλα τα προγράμματά μας έχουν δραστηριότητες μελέτης πεδίου. Οι μαθητές βγαίνουν από το κτίριο του Κ.Π.Ε. και εξερευνούν  περιοχές που συνδέονται με το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν, όπως: το λιμάνι του Πειραιά (φυσική είσοδος, δεξαμενές, ακτή Βασιλειάδη), το λιμανάκι του Κερατσινίου,  ή την  περιοχή γύρω από το Κ.Π.Ε.. Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά συνοδεύονται από την παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου και τους εκπαιδευτικούς συνοδούς τους.

Χρήσιμο είναι πριν την επίσκεψή σας να έχετε ενημερώσει τα παιδιά για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τονίστε στους μαθητές σας ότι είναι σημαντικό να ακολουθήσουν όλους τους κανόνες ασφαλείας για τους οποίους θα ενημερωθούν από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας πριν την έναρξη της μελέτης πεδίου.

Τέλος, εάν το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε σχετίζεται με το λιμάνι του Πειραιά ή τη θάλασσα  οι μαθητές θα μεταβούν στο πεδίο μελέτης με το πούλμαν της μετακίνησή σας. Καλό θα ήταν το λεωφορείο σας να διαθέτει μικρόφωνο σε καλή λειτουργία, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί  ξενάγηση  των μαθητών κατά τη διαδρομή τους προς το πεδίο μελέτης.    

Την ημέρα της επίσκεψής σας

Απαραίτητα έγγραφα

ΘΥΜΗΘΗΤΕ να έχετε μαζί σας κατάλογο με όλα τα ονοματεπώνυμα των μαθητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα υπογεγραμμένο και σφραγισμένο από τον/την Δ/ντή Δ/ντρια του σχολείου σας.

Οδηγίες επιτήρησης

Η επιτήρηση της συμπεριφοράς των μαθητών/τριών στο Κέντρο είναι ευθύνη των συνοδών εκπαιδευτικών τους. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός των συνοδών της ομάδας σας ανταποκρίνεται στον αριθμό των μαθητών σας και των αναγκών τους. Επίσης, ενημερώστε τους/τις μαθητές/τριές σας ότι η χρήση κινητών δεν επιτρέπεται κατά την ώρα διεξαγωγής των προγραμμάτων.

Ρουχισμός

Συμβουλέψτε τους μαθητές/τριές  σας να φορούν άνετα παπούτσια που δε γλιστράνε και άνετα  ρούχα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες έτσι ώστε να μην ζεσταίνονται αλλά και να μην κρυώνουν. Παρακαλούμε κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες τονίστε στους/στις  μαθητές/τριές σας να μη φορούν σαγιονάρες ή πέδιλα ώστε να αποφύγουμε μικροτραυματισμούς. Επίσης, σε ημέρες έντονης ηλιοφάνειας καλό είναι να φορούν καπέλα, αντηλιακό και να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό.

Κολατσιό

Στο Κέντρο δεν υπάρχει κυλικείο. Στα παιδιά και τους συνοδούς τους προσφέρεται σάντουιτς παρασκευασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και το οποίο καταναλώνεται μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Όσα παιδιά επιθυμούν μπορούν να έχουν μαζί τους έξτρα κολατσιό. Καλό θα ήταν τα παιδιά να έχουν μαζί τους το προσωπικό τους μπουκαλάκι ή ένα δικό τους ποτηράκι αν θέλουν να πιουν από τον ψύκτη του ΚΠΕ.

Πρόσβαση

Για να φτάσετε στο Κ.Π.Ε.  από τον Πειραιά, ακολουθήστε την περιφερειακή οδό «Ακτή Ηετιώνια» η οποία ενώνει τον Πειραιά με το Κερατσίνι. Οδηγήστε μέχρι το πρώτο τούνελ και στρίψτε δεξιά στην πρώτη έξοδο για Δραπετσώνα.  Συνεχίστε στο δρόμο σας και στρίψτε δεξιά στην οδό  «Γρηγορίου Λαμπράκη» ακολουθώντας τις ηλεκτροφόρες γραμμές του τρόλεϊ. Στο δεξί σας χέρι θα συναντήσετε το δημοτικό στάδιο της Δραπετσώνας και λίγο πιο κάτω έναν υδατόπυργο. Ένα στενό  πριν το τέλος της οδού «Γρηγορίου Λαμπράκη», στρίψτε αριστερά  στην οδό «Αλέκου Παναγούλη», στο τέλος του δρόμου και στο δεξί σας  χέρι θα δείτε το Κ.Π.Ε. Η είσοδός του βρίσκεται στην οδό Μονεμβασίας. Απολύτως απαραίτητο είναι ο οδηγός του πούλμαν σας να έχει ελέγξει τη διαδρομή στο χάρτη πριν την αναχώρηση σας.

Πάρκινγκ

Το Κέντρο δε διαθέτει χώρο στάθμευσης το πούλμαν σας μπορεί να σταθμεύσει στην πλατεία όπου κάνει τέρμα το τρόλεϊ Νο 20 (οδός Βασιλειάδη).

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία σας. Κάθε παρατήρηση για τη βελτίωση της παρούσας ενημερωτικής επιστολής είναι ευπρόσδεκτη.

Σταυρούλα Τριανταφύλλου, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη
Θεολογία Αβδελλή, Μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας 

 

Home
 

 

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού,Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014-2020»,

Πράξη «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»,

Υποέργο 3, Άξονας προτεραιότητας 6.